Kedves Tengerentúli Rokonaink!

Kiállítások

Címer és családtörténeti kiállításommal, jártam a Jaák földet, annak is családunkhoz, közvetlenebbül köthető falvait. Szeretnék valamit adni az ott élőknek, és mivel forrásaim, lehetőségeim elég behatároltak ezért a kellemest a hasznossal így kötöttem össze. Célom az ismeretterjesztéssel a közös régmúlt bemutatása a jövőbe vetett hit megerősítése az identitás a nem dicsekvő büszkeség felkeltése. Azon emberek utódai, akik fel tudtak építeni egy Jáki templomot, azt meg tudták őrizni máig, azok nem lehetnek kishitűek, és nem kell bizonyítaniuk se táblával, sem másképpen, európai, „civilizált” mivoltukat.

A következő falvakban jártam, Öcsém, István és Németh Zsolt barátom segítségével. Jákfa, Szeleste, Sitke, Nick, Vasegerszeg, Ják, Uraiújfalu. Én úgy gondolom nem volt hiába való. A gyermekeknek tetszettek a színes nagyméretű mázolmányok a felnőttek, pedig rácsodálkoztak családtörténetünkön keresztül, saját múltjuk mélységeire.

A gyermekeknek minden faluban címerfestési, rajzolási pályázatot írtam ki, melyre összesen 145 db pályamű érkezett. A legjobbak oklevelet és egy kis jutalmat a szorosan őket követők emléklapot kaptak. A gyermekek fantáziája elszabadult és éppúgy megtalálhatók a mai világ kellékei, számítógép, mobil, Hello Kitti és társaik, mint a focilabda a postás kürt és az oroszlán. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a rajzokon a mai világ teljes lenyomata látható, ami legyünk őszinték nem szívderítő és erről a gyerekek tehetnek legkevésbé. Azon próbálok munkálkodni, hogy igaz emberi érték, legyen a mérték és ezt a gyerekek, ne csak hallják, de megértve el is fogadják, és ami a legfontosabb higgyenek is benne! Köszönöm a felkészítő pedagógusoknak és főképpen a résztvevő, alkotó gyermekeknek munkájukat! Élmény volt nekünk is!

Jáki oroszlán
Jáki Nagy Márton
Isten hozta Vas megyében
Jákfa-Terestyénfai kereszt
Temetési siratók freskó
Jáki templom portáléja
Jáki Nagy Márton és rokonsága freskó
Jákfai templom
Bobai evangélikus templom
Thúry György lovaggá ütése (Szelestey László 1939-1991 festménye)